Ver en navegador





Inauguració | Inauguración | Opening


DIJOUS 5 D'OCTUBRE DE 2023, 18 a 21h
JUEVES 5 DE OCTUBRE DE 2023, 18 a 21h
THURSDAY 5 OCTOBER 2023, 6 to 9pm

Exposició | Exposición | Exhibition

Del 5 al 13 d'octubre de 2023
Del 5 al 13 de octubre de 2023
From 5 to 13 October 2023
 
IMÁGENES : MAPA : HORARIO
[CAT]
Personalitat polifacètica i prolífica, Jaume de Oleza és abans pintor que arquitecte o dissenyador. Si fos metge o notari també pintaria, però potser pintaria diferent. És un pintor que és arquitecte o bé un arquitecte que és pintor. Tant se val. Però crec que l’ofici d’arquitecte ha condicionat la seva pintura.

Hi ha un grapat d’arquitectes que pinten. Generalment opten per la figuració i no m’estranya. Apliquen a la pintura els procediments analítics i propositius del projectar. No hi ha diversió ni distracció. Saben el que volen i com ho volen. No és el cas d’en Jaume. En Jaume concep vagarejant. Sense model ni intenció primera, sobre el tauler –així ho imagino– esbossa i deixa anar una mà experimentada que la mirada experta segueix amb una avinença que no rebutja l’atzar sinó que l’integra. Als seus quadres, ultra la manufactura que deixa rastres, a la forma hi veig lògica, estructura, construcció i, fins i tot, gravidesa. No cal cercar la signatura per saber on és dalt o quin és el costat dret.

En cada cas i sense un propòsit clar el vagareig inicial tendeix a l’abstracció, que ben aviat ve pautada per trames de grafit que confinen camps de formes diverses i límits que desdibuixa l’aplicació ja disciplinada del color, o no, amb un resultat on l’observador podrà entreveure el que li plagui. Jo hi veig el Jaume que, servint-se del fragment, evoca el paisatge de la seva terra d’ocres i blaus de mar i cel. Els colors i formes inesborrables dels seus paisatges mentals.

La pintura d’en Jaume és amable i és lluminosa. Penjada a la paret no és una finestra, ni interpel·la l’observador. És senzillament un rectangle que irradia una realitat pròpia que inunda l’espai que l’envolta. Una raresa de la qual potser podria explicar-ne l’atractiu la barreja insòlita de la necessària abstracció per copsar l’essència de les coses amb la tendra empatia de la seva representació.

L’exposició actual és, entre altres coses, sobre el fragment. Les pintures de petit format em recorden les mostres de laboratori preparades pel microscopi. No omplen el format. Algunes s’escorren per les vores. Presenten analogies. Són òbviament estudis a l’espera d’incorporar-se amb veu pròpia en un discurs d’un altra escala. Al gran format esquitxen i escalen el conjunt ja conformat i sòlid. Mosques de color que atrauen la mirada i generen en l’espectador els saludables perquès.

Tot un altre món són el que ell anomena maquetes i a mi em quadra més dir-ne capsetes, capsetes on diposita a la manera d’un collage materials fragmentats de tota mena, l’organització del qual evoca sovint, quan no ho fa de forma explícita, alguna construcció arquitectònica. Potser aquí el Jaume arquitecte s’imposa al pintor, però sempre és el pintor qui acaba l’obra i en pinta on calgui l’última paraula.

Enric Steegmann
Arquitecte

+ info

[ES]
Personalidad polifacética y prolífica, Jaume de Oleza es antes pintor que arquitecto o diseñador. Si fuera médico o notario también pintaría, pero quizás pintaría diferente. Es un pintor que es arquitecto o bien un arquitecto que es pintor. Da lo mismo. Pero creo que el oficio de arquitecto ha condicionado su pintura.

Hay un puñado de arquitectos que pintan. Generalmente optan por la figuración y no me extraña. Aplican a la pintura los procedimientos analíticos y propositivos del proyectar. No hay diversión ni distracción. Saben lo que quieren y como lo quieren. No es el caso de Jaume. Jaume concibe deambulando. Sin modelo ni intención primera, sobre el tablero –así lo imagino– esboza y suelta una mano experimentada que la mirada experta sigue con una avenencia que no rechaza el azar, sino que lo integra. En sus cuadros, además de la manufactura que deja rastros, en la forma veo lógica, estructura, construcción e incluso, gravidez. No hay que buscar la firma para saber dónde es arriba o cuál es el lado derecho.

En cada caso y sin un propósito claro el deambular inicial tiende a la abstracción, que pronto viene pautada por tramas de grafito que confinan campos de formas diversas y límites que desdibuja la aplicación ya disciplinada del color, o no, con un resultado donde el observador podrá entrever lo que le plazca. Yo veo al Jaume que, sirviéndose del fragmento, evoca el paisaje de su tierra de ocres y azules de mar y cielo. Los colores y formas imborrables de sus paisajes mentales.

La pintura de Jaume es amable y es luminosa. Colgada en la pared no es una ventana, ni interpela el observador. Es sencillamente un rectángulo que irradia una realidad propia que inunda el espacio que lo rodea. Una rareza de la que quizás podría explicar el atractivo la mezcla insólita de la necesaria abstracción para comprender la esencia de las cosas con la tierna empatía de su representación.

La exposición actual es, entre otras cosas, sobre el fragmento. Las pinturas de pequeño formato me recuerdan las muestras de laboratorio preparadas para el microscopio. No llenan el formato. Algunas se escurren por los márgenes. Presentan analogías. Son obviamente estudios a la espera de incorporarse con voz propia en un discurso de otra escala. En gran formato salpican y escalan el conjunto ya conformado y sólido. Moscas de color que atraen la mirada y generan en el espectador los saludables porqués.

Un mundo aparte son lo que él denomina maquetas y a mí me cuadra más llamarlas cajitas, cajitas donde deposita en forma de collage materiales fragmentados de todo tipo, la organización del cual evoca a menudo, cuando no lo hace de forma explícita, alguna construcción arquitectónica. Quizás aquí el Jaume arquitecto se impone al pintor, pero siempre es el pintor quien acaba la obra y pinta donde haga falta la última palabra.

Enric Steegmann
Arquitecto

+ info

 
 
Carrer Verdi, 152
08012 Barcelona
T 934 151 801

http://www.h2o.es
Unsubscribe from this list : Subscribe to this list